Str. Vrancei nr. 33, Focsani, Romania

Turbosuflanta – ce este, cum functioneaza si ce rol are

Ce este turbosuflanta, cum funcționează și cum ajută la imbunătățirea performanțelor motorului?


Sursă foto: turbocompressori revisionati e rigenerati Turbo MG

Ți s-a stricat turbosuflanta sau dă semne de defecțiune? 

Ai nevoie de o reparație urgentă?

Sună chiar ACUM la numărul de telefon 0770 153 713

GARANȚIE  12 Luni FĂRĂ Limită de KM

Înainte de a vorbi despre ce este turbosuflanta află că aceasta a devenit o componentă foarte importantă a motorului modern cu combustie regăsit în majoriatea autoturismelor.
Ea foloseste energia gazelor de evacuare emise de motor pentru a comprima aerul care intră în motor mărind astfel puterea motorului.
Utilizat inițial doar pentru motoarele diesel, în ultimul timp marii producători de mașini, au renunțat la motoarele cu aspirație naturală trecând doar la motoare turbo, atât diesel cât și pe benzină.

Turbina auto a deschis calea unor mașini mai puternice cu motoare de litraj din ce în ce mai mic. Aproape toți producătorii de azi utilizează turbosuflante performante care pot face ca motoarele de litraj mic, să producă aceeași putere ca un motor de generație anterioară de litraj mare, scăzând în același timp consumul de combustibil, şi permițând șoferilor să beneficieze de avantajele financiare și de mediu pe care le aduce un motor mai mic. Poate cel mai bun exemplu este Ford, care și-a înlocuit vechiul motor pe benzină de 1,6 litri cu noua unitate turbo EcoBoost de 1,0 litri.

Ce este turbina și ce rol are o turbosuflantă în performanța motorului?

 Turbosuflanta este practic un dispozitiv care amplifică puterea motorului cu combustie internă. Chiar dacă această componentă nu schimba caracteristicile de functionare motorului ( nefiind o sursă de energie în sine) rolul turbinei este să furnizeze un volum mai mare de aer comprimat motorului, cu scopul de a asigura o ardere cât mai completă a combustibilului, crescând astfel puterea acestuia.

     Iată pe scurt cum functionează turbosuflanta:

 

 

 

 

   O turbosuflantă este formată din 2 părti:

 • partea caldă – numită și turbină;
 • partea rece – numită compresor.

 

 

 

 

Turbina este legată pe galeria de evacuare și este pusă în mișcare de gazele scoase de motor în evacuare. Gazele de esapament produse de motor intră prin admisia părții calde ( A ) rotind palele turbunei, după care sunt evacuate ( B ) prin eșapaent.
Turbina angrenează prin intermediul unui ax palele compresorului care absoarbe aerul din circuitul de admisie ( C ), îl comprimă (la o presiune de până la 2 bari) și îl introduce în galeria de admisie crescând astfel puterea motorului.
Întrucât prin comprimare aerul se încălzește, înainte de a intra în motor, el trece printr-un radiator numit Intercooler, pentru a fi răcit. Datorită acestui radiator, motorul este protejat la supraincălzire, mai ales atunci când este foarte turat.

Părțile componente ale unei turbine sunt:

 • carcasa compresorului, ansamblului central – CHRA (Centre Housing Rotating Assembly cunoscut si cu denumirea de cartuș sau miez);
 • carcasa turbinei;
 • actuatorul.
  Carcasa turbinei şi carcasa compresorului au formă melcată. Carcasa turbinei colecteaza gazele de evacuare de la motor şi le directioneaza către roata turbinei. Carcasa compresorului este de aluminiu şi are rol de preluare a aerului dinspre filtrul de aer împingându-l cu presiune în galeria de admisie a motorului. Controlul turbinei se face de către ECU, prin intermediul unui actuator vacuumatic sau electronic.

La rândul său ansamblului central – CHRA este alcătuit din:
– Piulița axului (1) fixează roata compresorului pe axul central al turbosuflantei şi are rol în echilibrarea dinamică a cartuşului
– Ansamblul rotativ compus din roata compresorului (2) , axul şi roata turbinei (14)
– segmentul (inelul) compresorului (3),
– inelul de etanșare (4) cu rol de garnitură între placa din spate şi carcasa lagărului
– placa de etanşare (5),
– garnitura (6),
– deflectorul de ulei (7),
– gulerul de împingere (8) are drept scop susţinerea suprafeţei de poziţionare între laturile lagărului axial.
– segmenți (9),
– bucși din bronz (10) au rol de fixare a axul turbinei în interiorul carcasei lagărului
– carcasa lagărului (11), de regulă fabricată din fontă. Carcasa susţine ansamblul rotativ compresor – turbina şi are circuite de ungere cu ulei menite să lubrefieze si răcească turbosuflanta
– scutul termic (12), are rol de protectie împotriva temperaturilor foarte înalte generate de fluxul gazelor de evacuare.
– segment din oţel (13)

În practica în funcţie de geometria turbinei şi de numărul de grupuri turbo-compresor utilizate, în industria auto vom întalni mai multe tipuri de turbine.
Primul tip de turbină a fost cel cu geometrie fixă. Pentru proteja turbina împotriva supraâncălzirii , turbinele auto cu geometrie fixa utilizează o supapă de refulare. Rolul acestei supape este de a proteja turbina la turaţii mari ale motorului, limitând debitul de gaze arse ce pătrund în turbină. Aceasta supapă, cunoscută sub numele de Waste Gate, este comandată de catre actuator.

Tubosuflatenele la autoturismele diesel vs benzină

Majoritatea turbosuflantelor mașinilor cu motoare diesel au un sistem puțin diferit față de turbinele de benzină, numit Geometria Variabilă (Variable Nozzle Turbine – VNT), sistem care ajută turbina să realizeze presiune și la turații mai reduse (începând de la 1200-1500 RPM) .
Prin modificarea geometriei turbinei aceasta își schimbă configurația internă şi se obține practic raportul optim de aer comprimat (în cazul motoarelor diesel) sau amestecului de combustibil (în cazul motoarelor pe benzină) introdus în admisia motorului.
Practic prin controlul fluxului de aer ce învârte roata turbinei (din partea caldă a turbinei) este controlata viteza de rotatie a acesteia, deci implicit viteza roții compresorului care determina controlul fluxului de aer introdus în admisie. Şi în acest caz, controlul geometriei variabile se efectuează tot prin intermediul unui actuator.
Datorită faptului că turbosuflanta este supusă unor temperaturi foarte mari în timpul funcţionării, dar şi faptul că miezul (CHRA) lucrează la turaţii ridicate, turbosuflanta în cazul în care nu este întreţinută corespunzător, poate fi predispusă la uzura prematură sau chiar la defectare. Află aici mai multe despre cele mai întâlnite defecţiuni ale turbosuflantelor.

Reparatii turbine
HAI SA-TI FACEM TURBINA CA NOUA, ITI OFERIM GARANTIE 1 AN, FARA LIMITA DE KM

Completeaza formularul, trimite-ne turbina prin curier si ti-o vom repara in cel mai scurt timp

  Am citit si sunt de acord cu Politica de Confidentialitate

  Nu ai timp sa completezi formularul?
  Contacteaza-ne telefonic chiar acum !

  +40 770 153 713

  Sau scrie-ne direct pe whatsapp
  Reconditionare turbine
  Preferinte de confidentialitate
  Atunci când vizitați site-ul nostru web, acesta poate stoca informații prin intermediul browserului dvs. de la anumite servicii, de obicei sub formă de cookie-uri. Aici vă puteți modifica preferințele de confidențialitate. Vă rugăm să rețineți că blocarea anumitor tipuri de module cookie poate avea un impact asupra experienței dvs. pe site-ul nostru web și asupra serviciilor pe care le oferim.